En dan zit je plots met een hoop BH-bandjes!
Tijdens de voorbije twee jaar gingen een 30-tal textiel- en kunststofbedrijven aan de slag met een kennisinstelling rond een #circulaire uitdaging.
In totaal werden tien concrete R&D-uitdagingen gedefinieerd binnen de thema’s:
• circulair productontwerp,
• circulaire materialen en optimalisatie van productieprocessen.
Deze #cocreatietrajecten werden gerealiseerd binnen het EFRO-project Ongelimiteerde Recyclage en vloeien voort uit het partnerschap Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen. Deze samenwerking heeft al tot schitterende resultaten geleid. Zo zorgde de realisatie van het Circular Materials Center in Kortrijk voor een circulaire en innovatieve boost bij vele bedrijven.
Ook de cocreatietrajecten tussen kennisinstellingen en bedrijven leidden tot inspirerende resultaten, die gebundeld zijn in het inspiratiemagazine Spectaculair Circulair.
Ik stelde me kandidaat en werd aangesteld voor de reststroom van hofleverancier Liebaert. Zij produceren elastische bandjes voor lingerie en sportkledij. Een onderzoeksproject leidde tot een eindwerk @Howest. Ik werd gekoppeld als begeleider aan IPO-studente Fien Van Cauwenberghe.
Het resultaat werd de BAWOTÉ TEGEL, een module voor presentatiewanden in retailconceptenÂ
De modulaire wand wordt gemaakt met complexe reststromen. De reststromen zijn elastische linten die gemaakt zijn van elastaan in combinatie met polyamide of polyester. Recyclage van deze linten is tot op heden niet mogelijk. Wij willen de linten #hergebruiken door ze te gebruiken als basismateriaal voor een modulaire systeemwand. De wand is een #upcycling product geworden dat past in een circulair proces, waar duurzaamheid centraal staat.Â
Dit #inspiratiemagazine werd in oktober 2021 gelanceerd tijdens de Circular Inspiration Day, het slotevent van het project.
De case van het team waar ik aan meewerkte met #studioallossa lees je vanaf p56:
https://lnkd.in/djWwJw7j