Wedstrijd

De opdracht : verbeter één dagelijkse handeling of product die een impact heeft op het milieu

Mijn oplossing :

Het doel van dit ontwerp is het reduceren van de productie en het gebruik van zilverpapier. Door elke dag een brooddoos mee te nemen of de lunchfolie te gebruiken kan je per persoon 60m folie uitsparen. Met de lunchfoil kan je eender welke lunch meenemen. De folie is geschikt voor warme en koude lunchen, broodjes , boterhammen ,fruit en ander niet vloeibaar voedsel.

Er zijn twee originele versies gemaakt, een kunstversie voor volwassenen en een cartoonversie voor de kinderen. De folie is vierkant en slechts één mm dik.

Het is eenvoudig te gebruiken door met één elastiek te werken.
Je plooit de folie diagonaal over met als laatste de hoek waar de elastiek in zit.
In iedere hoek kan de elastiek bevestigd worden doordat er gaten in geponsd zijn en zo ook meerdere folies aan elkaar kunnen bevestigd worden.
Na gebruik kan de folie met de gebruikte kant naar binnen worden geplooid en in je tas worden geschoven als een map of schrift. ‘s Avonds kan hij afgewassen worden of in de vaatwas gestopt worden. Ook bij picknicken kan de folie gebruikt worden als placemat.

Door het gebruik van polypropyleen ( PP ), wat een niet-zeldzame kunststof is met een relatief lage milieu-indicator, heb ik een stevig product die zowel kan opgewarmd worden als ingevroren.
Een ander voordeel is dat het meegeproduceerd kan worden met de plastiek winkelzakjes op dezelfde machine. Er dient enkel een dikkere folie geblazen te worden.
Net zoals brooddozen kan je er een volledig schooljaar gebruik van maken. De rekker dient waarschijnlijk af en toe te vervangen worden maar daarvoor kan je ook broodrekkers gebruiken.

Dit idee is ingediend via een idepot op boip.

Meer info over de Ovam Ecodesign award vind je hier.